“Sosyal Diyaloğun En Güçlü, En Anlamlı Tarafı Sorunları Masada Müzakereyle Çözmektir”
Genel Başkan Mahmut Arslan sürecin sosyal diyalog temelinde masa başında müzakere ile sonuçlandırılmasının önemine vurgu yaparak, yetkililere çağrıda bulundu. Arslan, “Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımıza, Cumhurbaşkanı Yardımcımıza, Maliye Bakanımıza ve TÜHİS'e buradan çağrımızı yeniliyoruz. Bu masa bizim için önemli. Sosyal diyaloğun en güçlü, en anlamlı tarafı sorunları masada müzakereyle çözmektir. Biz bu müzakerelerin masa başında ve uzlaşarak sonuçlandırılması talebimizi ifade ediyoruz. Elbette ki zorluklar var ama bu zorlukları aşarak bu müzakerelerde masada başarılı olup bu krizi, bu toplu iş sözleşmesi beklentilerini uzlaşmayla sonuçlandırmak istiyoruz. Uzlaşma, müzakere, sosyal diyalog bizim açımızdan önemlidir.” dedi.
“KÇP’de Gecikmenin En Büyük Faturasını Maalesef Çalışanlar Ödüyor”
Genel Başkan Arslan, Kamuda 600 binin üzerindeki işçiyi ilgilendiren Kamu Kesimi Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Anlaşma protokolüne ilişkin bugüne gelininceye kadar yaşanan tüm süreci basın mensupları ile tarihsel sıralamayla paylaştı. HAK-İŞ’in geçen sürede çalışmalarını hız kesmeden devam ettiğini aktaran Arslan, KÇP’de yaşanan gecikmede HAK-İŞ’in herhangi bir sorumluluğu olmadığını hatırlatarak, “Bu gecikmenin sorumlusu kamu işveren sendikası, bakanlık ve ilgililerdir. Gecikmenin en büyük faturasını da maalesef çalışanlar ödüyor” dedi.
“Türkiye'nin Önemli Bir Sürecinin Barışçıl Şekilde Sona Ermesini İstiyoruz”
Arslan, bugüne kadar kabul edilebilir bir teklif sunulmadığı anımsatarak “Biz bu toplu iş sözleşmesi sürecini havadaki uçak olarak değerlendiriyoruz. Uçak mutlaka inecektir. Allah korusun ya kazayla veya sert iniş yapacaktır veyahut da normal iniş yapacaktır. Ama her halükârda uçak havada kalmıyor. Bu toplu iş sözleşmesi de mutlaka bir şekilde sonuçlanacak. Biz, hem ülkemizi yönetenlerin hem kamunun bu konuda makul ve çalışanların haklarını azami ölçüde koruyan bir yaklaşımla meseleye bakmasını ve bu çerçevede Türkiye'nin önemli bir sürecinin barışçıl şekilde sona ermesini istiyoruz” dedi.
“Muhataplık İlişkinin Doğru Kurulmasını İstiyoruz”
Genel Başkan Arslan, kamu çerçeve protokolüyle ilgili bir toplu sözleşme süreci işlemediğini, görüşmelerin ocak ayından önce de başlayabileceğini, her dönem KÇP görüşmelerinin ikinci altı aya sarkmasından dolayı çalışanların büyük kayıplarla karşı karşıya kaldığını hatırlatarak, bunun önlenmesi için HAK-İŞ Konfederasyonu olarak bir dizi değişiklikler önerdiğimizi ve muhataplık ilişkisinin doğru kurulması gerektiğini ifade etti.
Arslan, “Uygulamanın pratik olarak sürdürülebilir ve daha hızlı olabilmesi için konfederasyonlarımızın muhataplarının konfederasyon olması gerektiği hususunda bir önerimiz var. İki büyük konfederasyon işveren sendikasıyla muhatap olmak zorunda. Biz bir toplu sözleşme yapmıyoruz. Konfederasyonlar kamu çerçeve müzakeresini yapıyor. Sürecin Tühis'in de üye olduğu Tisk tarafından sürdürülmesi, yürütülmesi gerekiyor. O zaman bu muhataplık ilişkisi doğru kurulmuş olur. Tühis'e de böyle büyük bir sorumluluk yükleyip daha sonra da hükümetin vereceği kararları beklemiş olması da bence Tühis açısından da bir şanssızlık. Bizim bu önerimize yasal olarak bir engel söz konusu değil. Burada bir düzenlemeyle, bir yönetmelikle bu sorunu çözmek mümkün” dedi.
Almadığımız Ücretin Borçlusu Durumundayız”
Verilen tekliflerin çalışanlar tarafından büyük bir hayal kırıklığına neden olduğunu ifade eden Arslan, bu hayal kırıklığının asıl nedeninin enflasyona karşı yenilmiş olmaktan kaynaklandığını vurguladı. Arslan, ilk altı ay için verilen teklifler ve açıklanan enflasyon oranlarına bakıldığında mart ve nisan aylarında girilen vergi dilimi ile birlikte alınamayan ücretin borçlusu durumuna düşüldüğünü ifade etti.
“Başta Taban Ücret Olmak Üzere, Taleplerimizin Karşılanacağı Bir Modelin İvedilikle Gerçekleştirilmesini İstiyoruz”
Talep edilen teklifler ile verilen teklifler arasında merkezi bütçeye bakıldığında yüzde yüzün üzerinde bir fark olduğuna değinen Arslan, aradaki makasın giderilmesi noktasında hükümetimizin tekliflerini makuliyet çizgisine çekmesi gerektiğini belirterek, “Başta ücretlerimizin toplu sözleşme tarihlerinden kaynaklı değişikliklerinin giderileceği bir taban ücret uygulaması olmak üzere, her iş kolumuza ait işletmelerimizde sendikalarımızın, üyelerimizin taleplerinin karşılanacağı bir modelin ivedilikle gerçekleşmesini istiyoruz.
“Tüm Sendikalarımız Sahada”
Genel Başkan Arslan, bütün sendikalarımızın sahada olduğunu, sahada gelinen noktaların üyelerimizle ayrıntılı bir şekilde paylaşıldığını hatırlatarak, “Bu paylaşımlar sonucunda arkadaşlarımızın kararlılığını bizzat yerinde görerek taleplerimizin güçlü bir şekilde Ankara'ya ve koordinasyon kurulumumuz aracılığıyla ilgililere ulaştırmasını da sağlıyoruz” dedi.
“Bugünden İtibaren Yeniden Bir Dizi Görüşme Maratonunu Gerçekleştireceğiz”
Ülkemizin çok kritik işletmelerinde işin durması, grev ve benzeri eylemlerle işin yavaşlatılması ya da krize gidilmesinin kimseye fayda sağlamayacağının altını çizen Arslan, “Ancak bizim zorunlu olarak grev kararı almak durumunda kaldığımız ve greve çıkmak durumunda kaldığımız işletmeler için bunun sorumlusu olarak da sadece işçileri ve sendikaları da görmemek gerekiyor. Biz çağrılarımızı yapmaya devam edeceğiz. Bugünden itibaren yeniden bir dizi görüşme maratonunu gerçekleştireceğiz. Bunları ayrıntılı bir şekilde sendikalarımızla da konuşacağız, gerçekten zorlu bir süreçten geçiyoruz.
“Büyük Mücadelenin İyi Bir TİS ile Ödüllendirilmesini Bekliyoruz”
HAK-İŞ olarak ülkemizin gücüne ve kaynaklarına inandığımızın altını çizen Arslan, kriz ve kaos istemediğimizi, sürecin masada barışçıl yollarla çözülmesi talebimizi bir kez daha yineledi. Ülkemizin çok önemli iş kollarında çalışan üyelerimiz olduğunu hatırlatan Arslan, özelikle son dönemde yeşil vatan savunması için mücadele eden ateş savaşçılarının kulaklarının bir taraftan KÇP görüşmelerinde olduğunu belirterek, “Bu arkadaşlarımızın vatan savunması için ormanlarımızı korumak için yaptıkları büyük mücadelenin iyi bir toplu iş sözleşmesiyle ödüllendirmesini bekliyoruz” dedi.